miercuri, 14 decembrie 2011

Rhodiola Rosea Moduri de Actionare

Rhodiola Rosea (cunoscuta de asemenea sub numele de radacina de aur sau radacina arctica) a fost clasificata de catre cercetatorii rusi ca fiind un adaptogen datorita capacitatii sale de a-si creste rezistenta la o varietate de factori de stres: chimici, biologici si fizici.

Componenti activi

Speciile de Rhodiola Rosea contin o serie de compusi antioxidanti, inclusiv p-tirosol, acizi organici (acid galic, acid cafeic si acid clorogenic) si flavonoide (catechine si proantocianidine). Proprietatile stimulatoare si adaptogenice ale Rhodiola Rosea sunt atribuite unor compusi precum: p-tirosol, salidroside, rhodiniside, rhodiolin, colofoniu, rosavin, rosarin si rosiridin. Rosavin este un component selectat pentru standardizarea extraselor.

S-a dovedit ca p-tirosol este absorbit usor in functie de doza administrata pe cale orala; cu toate acestea, datele farmacocinetice referitoare la alti compusi adaptogenici gasiti in Rhodiola Rosea sunt indisponibile.

Extract Pulbere din Rhodiola Rosea
Pulbere din Rhodiola Rosea
Mecanisme de actiune

Proprietatile adaptogenice, efectele protective cardiopulmonare si activitatile sistemului central nervos al Rhodiola rosea au fost atribuite in principal capacitatii sale de a influenta nivelurile si activitatea monoaminelor biogenice cum ar fii serotonina, dopamina si noradrenalinei in cortexul cerebral, trunchiul cerebral si hipotalamus.

Se crede ca modificarile in nivelul monoaminelor se datoreaza inhibitiei activitatii enzimelor responsabile pentru degradarea monoaminei si facilitarii transportului de neurotransmitator la nivelul creierului.
In plus fata de aceste efecte principale, Rhodiola a fost raportata pentru a preveni atat eliberarea de catecolamine si, ulterior, cresterea ciclica AMP in miocard si epuizarea catecolaminelor suprarenale induse de stres acut. Activitatea adaptogenica a Rhodiolei ar putea fii, de asemenea, secundara la inducerea biosintezei peptide opioide si prin activarea celor doi receptori central si periferic opioid.

Rhodiola Rosea
Rhodiola Rosea
Efecte secundare

Feedback-urile clinice indica faptul ca, la doze de 1,5-2,0 grame si chiar mai mari. Extractul de Rhodiola rosea standardizat pentru 2% rosvarin ar putea cauza o crestere in iritabilitate si insomnie in termen de cateva zile. Dovezile privind siguranta si adecvarea suplimentului de Rhodiola Rosea in timpul sarcinii si alaptarii sunt indisponibile in prezent

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu