duminică, 21 octombrie 2012

Coenzyme Q 10



Coenzima Q10 este o substanţă prezentă în toate celulule organismului şi este indispensabilă desfăşurăriii normale a proceselor biologice şi biochimice, datorită rolului major deţinut în transportul energiei necesare celulelor.
    Coenzima Q10 a fost descoperită în 1957 de Frederick Crane de la Enzime Research Center din cadrul Universităţii Wisconsin, prin izolarea acesteia din inimă de bou, iar patru ani mai târziu Peter D. Mitchell a explicat mecanismul prin care coenzima Q10 produce energie la nivel celular şi în 1978 a câştigat Premiul Nobel pentru această descoperire.
    Coenzima Q10 (ubichinona, ubidecarenone, CoQ10) este o 1,4-benzoquinonă (para-chinonă) în denumire Q se referă la grupul chimic chinonă iar 10 se referă la numărul de subunităţi chimice isoprenyl. Această substanţă, solubilă în uleiuri este prezentă în celele mai multe celule eucariote, în special în mitocondrii, acele centrale minuscule ale celulelor umane, unde se sintetizează moleculele de acid adenozintrifosforic, combustibilul cu cea mai mare încăcătură de energie produs de organismul uman. Este o componentă a lanţului de transport de electroni şi participă la respiraţia celulară aerobă, generatoare de ATP (Adenozin-5-Trifosfat), molecula nucleotid multifuncţională implicată în transferul intracelular de energie, pentru metabolismul celular. 95% din necesarul de energie al organismului este generat în acest fel. De aceea cea mai mare nevoie de coenzima Q10 o au organele cu consum mare de energie cum sunt inima, ficatul şi rinichi.
    Carenţa sa determină dereglări în procesele de oxidoreducere ce se desfăşoară la nivel celular şi cauzează astfel tulburări dintre cele mai diverse în funcţionarea organismului. Scăderea cu doar 25% faţă de normal al cantităţii de CoQ10 duce la apariţia semnelor de insuficienţă cardiacă, hipertensiune, şi alte numeroase boli.
Coenzima Q10 este sintetizată în organism în cantitatea necesară pentru funcţionarea normală a celulelor până la vârsta de 30 de ani. După această vârstă scade cantitatea de CoQ10 din organism, împunându-se suplimentarea acesteia din alimente şi din utilizarea suplimentelor alimentare.
    Coenzima Q10 este o substanţă asemănătoare vitaminelor, în special vitamina E, însă efectul antioxidant este mult mai puternic
    Există 10 tipuri obişnuite de CoQ dar dintre ele numai CoQ10 face parte din structura celulelor umane. Alimentele cele mai bogate în această substanţă sunt: somonul, macroul, sardelele, inima şi ficatul de bovine, spanac, broccoli, ouă, alune. Dar în cursul prelucrării termice, prin gătire, CoQ10 desi rezistă până la 100-115 grade Celsius, devine inactivă. De aceea este necesar aportul de CoQ10 prin consumul de suplimente alimentare, iar firma Calivita International ne pune la dispoziţie produsele sale Coenzyme Q10 si Super CoQ10 Plus, două suplimente alimentare naturale de o calitate foarte bună.
    Efectul deosebit al coenzimei Q10 este subliniat şi de cercetările care arată ca tratamentul cu coenzima Q10 are efecte benefice asupra tuturor formelor de cardiomiopatie, aşa cum arată şi un studiu al dr. Peer Langsjoen (Temple, Texas). În lipsa acestui tratament cardiomiopatiile evoluează spre forme care impun un transplant de inimă deosebit de costisitor (în SUA costul acestei operaţii se ridică la suma de 150.000 de dolari). Si alte cercetări, precum cele ale dr. W.V.Judy prezentate în cadrul simpozionului de la Roma din 1990 au demonstrat rolul benefic al coenzimei Q10 pentru persoanele care au suferit un infarct miocardic, administrarea zilnică a 100 mg de CoQ10a mărit durata de viaţă a acestor pacienţi iar capacitatea funcţională a inimii a crescut şi s-a redus predispoziţia la infarct. Cercetările au demonstrat că insuficienţa cardiacă şi predispoziţia pentru infarct miocardic pot fi cauzate şi de carenţa cronică de Q10.
    Tratarea hipertensiunii arteriale cu medicamente hipotensoare tradiţionale (beta blocante) aduce şi multiple efecte secundare nedorite ce împiedică funcţionarea enzimelor activate de CoQ10. Soluţia în acest caz poate fi doar administrarea concomitentă cu beta blocantele şi a CoQ10 pentru a contracara lipsa coenzimei Q10 din organism şi apariţia unor efecte adverse nedorite precum: oboseala, apatia, scăderea contractilităţii miocardului. Pe bună dreptate se spune că această coenzimă Q10 este hrana muşchiului inimii. În Japonia CoQ10 este folosită atâtîn tratamentul bolilor cardiovasculare cât şi pentru fortificarea sistemului imunitar, chiar şi pentru vindecarea ulcerului duodenal.
CoQ10 a dovedit proprietăţi terapeutice şi afecţiunile aparatului respirator, în astmul bronşic şi în diverse alergii, iar în psihiatrie în tratamentul schizofreniei şi al bolii Alzheimer, în încetinirea procesului de îmbătrânire, combaterea obezităţii şi a infecţiilor cu Candida albicans, în tratamentul sclerozei multiple, al diabetului şi al unor afecţiuni dentare.
    
    Vitamina E (tocoferolul) care aparţine grupului vitaminelor liposolubile, are numeroase efecte fiziologice benefice. Protejază acizii graşi polinesaturaţi împotriva radicalilor liberi,oxidarii, ajutând astfel la menţinerea funcţionarii normale a celulelor, a vitaminei A, seleniului, a doi aminoacizi cu sulf, şi a unor componenţi ai vitaminei C. O singură moleculă de vitamina E reuşeşte să protejeze 200 molecule de acizi graşi.
    Vitamina E este formată din opt compuşi numiţi tocoferoli -alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, eta şi theta. Dintre aceştia cel mai activ şi cel mai eficace este alfa-tocoferolul.
    Vitamina E este solubilă în grăsimi, este depozitată în ficat, în ţesutul adipos, inimă, muşchi, testicule, uter, sânge, în glandele pituitară şi suprarenale. Vitamina E, antioxidant puternic, este un aliat important în lupta organismului împotriva radicalilor liberi şi a efectelor poluării mediului înconjurător.
    Are de asemenea un rol deosebit de important în metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor, calciului şi fosforului, precum şi în echilibrul hidroelectric. Este de mare ajutor în recuperarea organismului în perioada de covalescenţă, prin accelerarea regenerării celulelor. Are acţiune pozitivă asupra sistemului nervos şi funcţiilor sexuale, participând – împreună cu glanda pituitară – la reglarea nivelului de hormoni sexuali.
    Întăreşte acţiunea altor vitamine (vitaminele K şi A) şi oligoelemente (seleniul).

    Vitamina A se găseşte în natură sub două forme: vitamina A ca atare numită şi retinol (prezentă în alimentele de origine animală) şi provitamina A cunoscută sub denumirea de caroten (care se gaseste atat în produsele animale cât şi în cele vegetale).
     În alimente au fost identificate cel putin zece varietăţi de provitamine (caroteni) dar cel mai reprezentativ este Beta-Carotenul care ajunge în organism prin aport alimentar (sau ca supliment alimentar) şi este transformat de organism în vitamina A în funcţie de necesitati.
    Beta Carotenul este transformat în vitamina A,prin absortie în principal din intestinul subţire cu ajutorul unei enzime, beta-carotene15,15 monooxygenase, şi depozitat în ficat sub formă de retinol, de unde este eliberat atunci cand organismul are nevoie, mecanism care este facilitat deprezenţa zincului, sau în rinichi, plămâni, ochi, şi ţesutul adipos.
    Beta-carotenul şi vitamina A protejază mucoasa nazală, bucal, faringiană, laringiană, traheală şi pulmonară, fiind un adjuvant eficient în tratamentul infecţiilor respiratorii, emfizemului pulmonar şi hipertiroidismului ; accelerează dezvoltarea fizică şi creşte rezistenta sistemului osos, are un rol esenţial în menţinerea vederii la întuneric, contribuie la profilaxia şi ameliorarea tulburărilor de vedere, creşte rezisţenta organismului faţă de infecţiile căilor respiratorii şi este un factor important în menţinerea sănătaţii pielii, parului, danturii si gingiilor, participă la biosinteza imunoglobulinelor (anticorpii), stimulează activitatea sistemului imunitar, previne şi ameliorează depigmentările cauzate de bolile ficatului sau de bătrâneţe.
    Daca beta-carotenul obţinut pe cale sintetică este alcătuit doar dintr-o moleculă trans beta-caroten, cel natural, găsit în sursele naturale este realizat din molecule trans beta-caroten şi 9-cis beta-caroten, ceea ce îi dovedeşte superioritatea.
  
    Seleniul este un oligoelement cu un efect antioxidant puternic care protejază organismul împotriva radicalilor liberi, care are un rol important şi în funcţionarea sănătoasă a sistemului imunitar.
    Este impotrant de ştiut că seleniu şi vitamina E acţionează sinergic, amplificându-şi reciproc efectul.
    Seleniul încetineşte îmbătrânirea ţesuturilor, neutralizează efectul unor substante cancerigene, protejând astfel organismul de bolile maligne. Este foarte util pentru menţinerea funcţiei de secreţie a pancreasului şi pentru menţinerea elasticităţii ţesuturilor. Seleniul joacă un rol important în menţinerea sănătătii. Face parte din enzima antioxidantă glutation peroxidaza şi astfel protejază celulele şi ţesuturile împotriva efectelor nocive aleradicalilor liberi. Asigură funcţionarea sănătoasă a sistemului imunitar, fiind necesar pentru producerea de hormoni tiroidieni, care contin iod.   
    Persoanele care au regimuri unilaterale (de exemplu vegetarienii) consumă, de obicei, o cantitate redusă de seleniu, prin urmare suplimentarea este necesară.
    Pentru o mai bună absorţie seleniul trebuie să fie sub formă de legături organice, nu anorganice, iar produsele naturiste ale firmei CaliVita International are seleniul sub această formă, ceea ce îi conferă calitate şi eficienţă.

Utilizare si indicatii terapeutice

    CoQ10 se foloseşte în afecţiunile aparatului respirator, în astmul bronşic şi în diverse alergii, iar în psihiatrie în tratamentul schizofreniei şi al bolii Alzheimer, în încetinirea procesului de îmbătrânire, combaterea obezităţii şi a infecţiilor cu Candida albicans, în tratamentul sclerozei multiple, al diabetului şi al unor afecţiuni dentare.CoQ10 este folosită atâtîn tratamentul bolilor cardiovasculare cât şi pentru fortificarea sistemului imunitar, chiar şi pentru vindecarea ulcerului duodenal.
    De asemenea produsul naturist Co Q10 al firmei Calivita International este folosit în toate afecţiunile în care componenţii produsului naturist au efecte terapeutice, atât vitamina E, beta carotenul si seleniul sunt antioxidanti puternici care protejază organismul împotriva radicalilor liberi, care are un rol important şi în funcţionarea sănătoasă a sistemului imunitar reducând riscul apariţiei cancerului şi leucemiei, precum şi în combaterea efectelor secundare ale chimioterapicelor care se administrează în aceste boli.
    Aportul de CoQ10 aduce beneficii pentru combaterea oboselii, recuperarea organismului în perioada de covalescenţă, prin accelerarea refacerii celulelor, reducerea efectelor datorită înaintării în vârstă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu