Coenzima Q10 este o substanţă prezentă
în toate celulule organismului şi este indispensabilă desfăşurăriii normale a
proceselor biologice şi biochimice, datorită rolului major deţinut în
transportul energiei necesare celulelor.
Coenzima Q10 a fost descoperită în 1957 de Frederick Crane de la Enzime
Research Center din cadrul Universităţii Wisconsin, prin izolarea acesteia din
inimă de bou, iar patru ani mai târziu Peter D. Mitchell a explicat mecanismul
prin care coenzima Q10 produce energie la nivel celular şi în 1978 a câştigat
Premiul Nobel pentru această descoperire.
Coenzima Q10 (ubichinona, ubidecarenone, CoQ10) este o 1,4-benzoquinonă
(para-chinonă) în denumire Q se referă la grupul chimic chinonă iar 10 se
referă la numărul de subunităţi chimice isoprenyl. Această substanţă, solubilă
în uleiuri este prezentă în celele mai multe celule eucariote, în special în
mitocondrii, acele centrale minuscule ale celulelor umane, unde se sintetizează
moleculele de acid adenozintrifosforic, combustibilul cu cea mai mare
încăcătură de energie produs de organismul uman. Este o componentă a lanţului
de transport de electroni şi participă la respiraţia celulară aerobă,
generatoare de ATP (Adenozin-5-Trifosfat), molecula nucleotid multifuncţională
implicată în transferul intracelular de energie, pentru metabolismul celular.
95% din necesarul de energie al organismului este generat în acest fel. De
aceea cea mai mare nevoie de coenzima Q10 o au organele cu consum mare de
energie cum sunt inima, ficatul şi rinichi.
Carenţa sa determină dereglări în procesele de oxidoreducere ce se desfăşoară
la nivel celular şi cauzează astfel tulburări dintre cele mai diverse în
funcţionarea organismului. Scăderea cu doar 25% faţă de normal al cantităţii de
CoQ10 duce la apariţia semnelor de insuficienţă cardiacă, hipertensiune, şi
alte numeroase boli.
Coenzima
Q10 este sintetizată în organism în cantitatea necesară pentru funcţionarea
normală a celulelor până la vârsta de 30 de ani. După această vârstă scade
cantitatea de CoQ10 din organism, împunându-se suplimentarea acesteia din
alimente şi din utilizarea suplimentelor alimentare.
Coenzima Q10 este o substanţă asemănătoare vitaminelor, în special vitamina E,
însă efectul antioxidant este mult mai puternic
Există 10 tipuri obişnuite de
CoQ dar dintre ele numai CoQ10 face parte din structura celulelor umane. Alimentele
cele mai bogate în această substanţă sunt: somonul, macroul, sardelele, inima
şi ficatul de bovine, spanac, broccoli, ouă, alune. Dar în cursul prelucrării
termice, prin gătire, CoQ10 desi rezistă până la 100-115 grade Celsius, devine
inactivă. De aceea este necesar aportul de CoQ10 prin consumul de suplimente
alimentare, iar firma Calivita
International ne pune la dispoziţie produsele sale Coenzyme Q10 si Super CoQ10 Plus, două suplimente
alimentare naturale de o calitate foarte bună.
Efectul deosebit
al coenzimei Q10 este subliniat şi de cercetările care arată ca tratamentul cu
coenzima Q10 are efecte benefice asupra tuturor formelor de cardiomiopatie, aşa
cum arată şi un studiu al dr. Peer Langsjoen (Temple, Texas). În lipsa acestui
tratament cardiomiopatiile evoluează spre forme care impun un transplant de
inimă deosebit de costisitor (în SUA costul acestei operaţii se ridică la suma
de 150.000 de dolari). Si alte cercetări, precum cele ale dr. W.V.Judy
prezentate în cadrul simpozionului de la Roma din 1990 au demonstrat rolul
benefic al coenzimei Q10 pentru persoanele care au suferit un infarct
miocardic, administrarea zilnică a 100 mg de CoQ10a mărit durata de viaţă a
acestor pacienţi iar capacitatea funcţională a inimii a crescut şi s-a redus
predispoziţia la infarct. Cercetările au demonstrat că insuficienţa
cardiacă şi predispoziţia pentru infarct miocardic pot fi cauzate şi de carenţa
cronică de Q10.
Tratarea hipertensiunii arteriale cu medicamente hipotensoare tradiţionale
(beta blocante) aduce şi multiple efecte secundare nedorite ce împiedică
funcţionarea enzimelor activate de CoQ10. Soluţia în acest caz poate fi doar
administrarea concomitentă cu beta blocantele şi a CoQ10 pentru a contracara
lipsa coenzimei Q10 din organism şi apariţia unor efecte adverse nedorite
precum: oboseala, apatia, scăderea contractilităţii miocardului. Pe bună
dreptate se spune că această coenzimă Q10 este hrana muşchiului inimii. În
Japonia CoQ10 este folosită atâtîn tratamentul bolilor cardiovasculare cât şi
pentru fortificarea sistemului imunitar, chiar şi pentru vindecarea ulcerului
duodenal.
CoQ10
a dovedit proprietăţi terapeutice şi afecţiunile aparatului respirator, în
astmul bronşic şi în diverse alergii, iar în psihiatrie în tratamentul
schizofreniei şi al bolii Alzheimer, în încetinirea procesului de îmbătrânire,
combaterea obezităţii şi a infecţiilor cu Candida albicans, în tratamentul
sclerozei multiple, al diabetului şi al unor afecţiuni dentare.
Vitamina E
(tocoferolul) care aparţine grupului vitaminelor liposolubile, are numeroase
efecte fiziologice benefice. Protejază acizii graşi polinesaturaţi împotriva
radicalilor liberi,oxidarii, ajutând astfel la menţinerea funcţionarii normale
a celulelor, a vitaminei A, seleniului, a doi aminoacizi cu sulf, şi a unor
componenţi ai vitaminei C. O singură moleculă de vitamina E reuşeşte să
protejeze 200 molecule de acizi graşi.
Vitamina E este formată din opt compuşi numiţi tocoferoli -alfa, beta, gamma,
delta, epsilon, zeta, eta şi theta. Dintre aceştia cel mai activ şi cel mai
eficace este alfa-tocoferolul.
Vitamina E este solubilă în grăsimi, este depozitată în ficat, în ţesutul
adipos, inimă, muşchi, testicule, uter, sânge, în glandele pituitară şi
suprarenale. Vitamina E, antioxidant puternic, este un aliat important în lupta
organismului împotriva radicalilor liberi şi a efectelor poluării mediului
înconjurător.
Are de asemenea un rol deosebit de important în metabolismul proteinelor,
glucidelor, lipidelor, calciului şi fosforului, precum şi în echilibrul
hidroelectric. Este de mare ajutor în recuperarea organismului în perioada de
covalescenţă, prin accelerarea regenerării celulelor. Are acţiune pozitivă
asupra sistemului nervos şi funcţiilor sexuale, participând – împreună cu
glanda pituitară – la reglarea nivelului de hormoni sexuali.
Întăreşte acţiunea altor vitamine (vitaminele K şi A) şi oligoelemente (seleniul).
Vitamina A se găseşte în natură sub două forme: vitamina A ca atare numită şi retinol
(prezentă în alimentele de origine animală) şi provitamina A cunoscută sub
denumirea de caroten (care se gaseste atat în produsele animale cât şi
în cele vegetale).
În alimente au fost identificate cel putin zece varietăţi de provitamine (caroteni) dar cel mai reprezentativ este Beta-Carotenul care ajunge în organism prin aport alimentar (sau ca supliment alimentar) şi este transformat de organism în vitamina A în funcţie de necesitati.
În alimente au fost identificate cel putin zece varietăţi de provitamine (caroteni) dar cel mai reprezentativ este Beta-Carotenul care ajunge în organism prin aport alimentar (sau ca supliment alimentar) şi este transformat de organism în vitamina A în funcţie de necesitati.
Beta Carotenul este transformat în vitamina A,prin absortie în principal din
intestinul subţire cu ajutorul unei enzime, beta-carotene15,15 monooxygenase,
şi depozitat în ficat sub formă de retinol, de unde este eliberat atunci cand
organismul are nevoie, mecanism care este facilitat deprezenţa zincului, sau în
rinichi, plămâni, ochi, şi ţesutul adipos.
Beta-carotenul şi vitamina A protejază mucoasa nazală, bucal, faringiană,
laringiană, traheală şi pulmonară, fiind un adjuvant eficient în tratamentul
infecţiilor respiratorii, emfizemului pulmonar şi hipertiroidismului ;
accelerează dezvoltarea fizică şi creşte rezistenta sistemului osos, are un rol
esenţial în menţinerea vederii la întuneric, contribuie la profilaxia şi
ameliorarea tulburărilor de vedere, creşte rezisţenta organismului faţă de
infecţiile căilor respiratorii şi este un factor important în menţinerea
sănătaţii pielii, parului, danturii si gingiilor, participă la biosinteza
imunoglobulinelor (anticorpii), stimulează activitatea sistemului imunitar,
previne şi ameliorează depigmentările cauzate de bolile ficatului sau de
bătrâneţe.
Daca beta-carotenul obţinut pe cale sintetică este alcătuit doar dintr-o
moleculă trans beta-caroten, cel natural, găsit în sursele naturale este
realizat din molecule trans beta-caroten şi 9-cis beta-caroten, ceea ce îi
dovedeşte superioritatea.
Seleniul este un
oligoelement cu un efect antioxidant puternic care protejază organismul
împotriva radicalilor liberi, care are un rol important şi în funcţionarea
sănătoasă a sistemului imunitar.
Este impotrant de ştiut că seleniu şi vitamina E acţionează sinergic,
amplificându-şi reciproc efectul.
Seleniul încetineşte îmbătrânirea ţesuturilor, neutralizează efectul unor
substante cancerigene, protejând astfel organismul de bolile maligne. Este
foarte util pentru menţinerea funcţiei de secreţie a pancreasului şi pentru
menţinerea elasticităţii ţesuturilor. Seleniul joacă un rol important în
menţinerea sănătătii. Face parte din enzima antioxidantă glutation peroxidaza
şi astfel protejază celulele şi ţesuturile împotriva efectelor nocive
aleradicalilor liberi. Asigură funcţionarea sănătoasă a sistemului imunitar,
fiind necesar pentru producerea de hormoni tiroidieni, care contin
iod.
Persoanele care au regimuri unilaterale (de exemplu vegetarienii) consumă, de
obicei, o cantitate redusă de seleniu, prin urmare suplimentarea este necesară.
Pentru o mai bună absorţie seleniul trebuie să fie sub formă de legături
organice, nu anorganice, iar produsele naturiste ale firmei CaliVita International are seleniul
sub această formă, ceea ce îi conferă calitate şi eficienţă.
Utilizare si indicatii terapeutice
CoQ10 se foloseşte în
afecţiunile aparatului respirator, în astmul bronşic şi în diverse alergii, iar
în psihiatrie în tratamentul schizofreniei şi al bolii Alzheimer, în
încetinirea procesului de îmbătrânire, combaterea obezităţii şi a infecţiilor
cu Candida albicans, în tratamentul sclerozei multiple, al diabetului şi al
unor afecţiuni dentare.CoQ10 este folosită atâtîn tratamentul bolilor
cardiovasculare cât şi pentru fortificarea sistemului imunitar, chiar şi pentru
vindecarea ulcerului duodenal.
De asemenea produsul naturist Co Q10 al firmei Calivita International este
folosit în toate afecţiunile în care componenţii produsului naturist au efecte
terapeutice, atât vitamina E, beta carotenul si seleniul sunt antioxidanti
puternici care protejază organismul împotriva radicalilor liberi, care are un
rol important şi în funcţionarea sănătoasă a sistemului imunitar reducând
riscul apariţiei cancerului şi leucemiei, precum şi în combaterea efectelor
secundare ale chimioterapicelor care se administrează în aceste boli.
Aportul de CoQ10 aduce beneficii pentru combaterea oboselii, recuperarea
organismului în perioada de covalescenţă, prin accelerarea refacerii celulelor,
reducerea efectelor datorită înaintării în vârstă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu