marți, 24 aprilie 2012

Chelated Zinc


Zincul actioneaza in organism ca un veritabil "agent de circulatie". Controleaza si regleaza procesele metabolice, activitatea enzimelor si mentine integritatea celulelor. Intra in componenta multor enzime de importanta vitala ce catalizeaza numeroase reactii biochimice, de la cele care contribuie la dezvoltarea celulelor pana la cele care duc la sinteza testosteronului (hormonului sexual masculin). Zincul se gaseste in cantitati foarte mici in organism si, din aceasta cauza este necesara o permanenta suplimentare a alimentatiei cu preparate continand Zinc. Un aport insuficient, chiar pentru perioade scurte (o saptamana), reduce ritmul de dezvoltare a musculaturii si capacitatea de raspuns a sistemului imunitar, avand ca efect scaderea rezistentei organismului fata de diverse infectii.
Zincul este indispensabil in biosinteza proteinelor si implicit a acizilor nucleici, ADN si ARN. Participa la sinteza insulinei (hormon secretat de poancreas, necesar pentru metabolismul glucidelor). De asemenea, are un rol important in mentinerea echilibrului acido-bazic. Intervine in mod obligatoriu in dezvoltarea si maturarea aparatului reproducator. Prostata functioneaza normal numai in prezenta unei cantitati corespunzatoare de zinc. Asadar ajuta la ameliorarea anumitor boli ale prostatei si, mai mult decat atat, poate fi eficient in tratamentul sterilitatii.

Diverse cercetari au aratat ca unele forme ale impotentei sunt provocate - la un numar mare de persoane - de lipsa cronica de zinc. Astfel s-ar putea explica si faptul ca stridiile sunt considerate un afrodisiac (substanta care stimuleaza apetitul sexual) deosebit de eficient, acestea continand o cantitate mare de zinc in forme usor asimilabile de catre organism.
Observatiile clinice au demonstrat ca in unele cazuri de impotenta se pot obtine ameliorari substantiale printr-o simpla introducere in alimentatie a unei suplimentari de zinc si de vitamina B6. De aceea, la barbati se recomanda adminsitrarea in permanenta a suplimentelor alimentare cu zinc, pentru a se mentine o concentratie sangvina optima.
Persoanele in varsta care sufera de senilitate necesita suplimente alimentare cu zinc si mangan, deoarece aceste minerale pot avea efecte pozitive. Femeile care prezinta dereglari ale ciclului menstrual, inainte de inceperea unui tratament hormonal prescris de medic e bine sa incerce efectele curative ale unei suplimentari cu zinc a alimentatiei zilnice. Ultimele cercetari au dovedit ca zincul are un rol important si in normalizarea functiilor cerebrale si poate fi utilizat ca adjuvant in tratamentul unor boli psihice (schizofrenie). Zincul accelereaza vindecarea ranilor si reduce in mod substantial depunerile de colesterol. Poate avea efecte pozitive si in cazul scaderii sensibilitatii gustative. Ajuta la disparitia petelor albe ale unghiilor.
Plumbul si Cadmiul din atmosfera oraselor mari, provenite din gazele de esapament ale masinilor, precum si fumul de tigara constituie factori de risc pentru sanatatea populatiei. Carenta de zinc determina retinerea unei cantitati mai mari de plumb si cadmiu in organism, iar administrarea de suplimente alimentare cu zinc reduce fixarea acestor elemente toxice in corp. Asadar zincul paste oferi o anumita protectie si impotriva efectelor nocive ale mediului poluat.

Zincul
este absolut necesar pentru producerea testosteronului care intensifica anabolismul proteinelor, ceea ce favorizeaza dezvoltarea musculaturii si dezvoltarea fizica in general. De asemenea, regleaza si motricitatea musculara. Organismul sportivilor necesita o cantitate mai mare de zinc, in comparatie cu al celorlalti oameni. In timpul antrenamentelor si concursurilor acestia pierd o cantitate mare de zinc si din cauza transpiratiei abundente. De asemenea, zincul intensifica si sinteza de hemoglobina (din structura globulelor rosii) si sinteza de fosfolipide (lecitina).
Zincul se gaseste in cantitati apreciabile in carne (de vita, miel, porc etc.), in alimente de origine marina (pesti, raci, crabi, etc.) si in oua. Alte alimente cu continut bogat in zinc sunt: germenii de grau, drojdia de bere, semintele de dovleac, laptele degresat si mustarul.
Food and Drug Administration din SUA recomanda unui barbat adult un aport zilnic de 15 mg de zinc. Cercetarile au demonstrat ca, in America, prin hrana zilnica ajung in organismul barbatilor doar 8,6 mg din acest metal, adica ceva mai mult decat jumatate din cantitatea necesara si din aceasta cauza sunt frecvente imbolnavirile datorate deficitului de zinc. Nu se cunosc cercetari similare efectuate in Romania si nici statistici din care sa rezulte date exacte privind aceasta problema pe plan local, dar aproape sigur situatia nu este mai buna la noi in tara.

Un flacon de Chelated Zinc are 100 de tablete .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu